Souvenirs
Dannet 1993 i Suldrup
Sofie Bonde, sang, guitar. Nils Torp, bas, keyboards, guitar, violin, cello, trækharmonika, vokal, m.m.1994: Souvenirs (CMC Records)
1996: Sommerfugl (Sony/Pladecompagniet)
1998: Villa Danmark (Sony/Pladecompagniet)
2000: De bedste Souvenirs (Sony/Pladecompagniet)
2001: Ude på landet (Sony/Pladecompagniet)
2004: Cirkus (Horsdal/Bonnier Amigo Music Group)
2005: Bongo Bongo (Horsdal)
2006: Chr. 4's elskerinder (Horsdal)
2008: Rækkehuse på Mars (RecArt)
2010: Hinterland (RecArt)
2016: Tangopartner (ArtPeople)
KARAKTERISTIK : Da Souvenirs slog igennem i 94, var interessen for den dansksprogede sang nede i en bølgedal. Det rettede duoens mundrette, poetiske og sært socialsurrealistiske tekster til dels op på. Kombinationen af Torps melodisk sikre pophåndværk og Bondes næsten bevidst uskyldsrene sopran skaffede Souvenirs et gennembrud hos både publikum og anmeldere, som de siden konsoliderede med en række hitsingler og et utal af liveoptrædender over det ganske land. Med udgangspunkt i landsbyen Suldrup i Himmerland har gruppen formået at gøre sig til talsmænd for livet i provinsen uden at snobbe hverken op- eller nedad, og deres tekstunivers er præget af en lun og underspillet solidaritet med såkaldt almindelige danskere – der jo sjældent er så almindelige endda.
KARRIERE : Nils Torp stammer fra et missionsk proletarhjem og hans første kontakt med musik var ugentlig kirke- og søndagsskolesang. I 64 fik han som 11-årig sin første guitar, og i starten af 70'erne kom han i kontakt med euforiserende stoffer, hvilket førte ham over i yogaen. Han tog desuden både violin og sitar op, mens han i 72-74 arbejdede i en helsekostbutik. I 74 turnerede han med Jomfru Ane Teatret omkring forestillingen "Den lille Prins", samt arbejdede med forskellige andre alternative teatre såsom Comedievognen og Mammut Teatret. Blev i samme periode medlem af det psykedeliske folkeensemble, Vindharpen, der i 75 udsendte kassettebåndet "Rejsen til Yenan"; det blev genudsendt på vinyl i 2002 af Orpheus Records. I 75 fik han et 4-spors hjemmestudie, og i 77 flyttede han i kollektiv. I 78 anskaffede han sig sin første synthesizer. Mødet med koreografen Paul Valjean i 79 førte til undervisning i astrologi og barokmusik.Sit egentlige møde med rockmusik havde Torp så sent som i 80, hvor han blev medlem af det banebrydende band Kliché. Han medvirkede på gruppens andet album, "Okay Okay Boys" (Medley, 1983) og spillede utallige koncerter i samme regi, før gruppen gik hver til sit i 85. Det var i Kliché-tiden, at han mødte Johnny Voss og de to indledte et samarbejde, der stadig pågår. I 84 byggede Torp et hus i pagodestil, mens trioen Voss/Torp/Brill indspillede og udsendte eksperimental-lp'en "Dobbelt plus" (Medley), og året efter kom han i forbindelse med Lars Lilholt & co. I 86 indspillede Voss/Torp for DR audioen "Den store lysfest" med Nanna, Steffen Brandt (TV2), og Peter Belli i rollerne. Værket genindspilledes i et pladestudie året efter og lp-udsendtes af CBS. Singleudspillet herfra, "To stjerneskud" med Nanna og Brandt, blev et mindre radiohit.
Samme år debuterede Torp som solist med den selvfinansierede og nummererede lp, "Damebenspladen", et tidligt bud på ambient, iøvrigt med original omslagsgrafik af Voss. I 88 producerede han Lars Lilholts "I en sommernat" (Polygram) og Kristian Lilholts "Chairinair" (Medley). I 89 fortsatte han samarbejdet med Lars Lilholt på dennes meget roste album "Engang drog vi ud for at slå tiden ihjel" (Polygram), og mødte samme år den da 17-årige Sofie Bonde.
Bonde fødtes i Århus, men familien flyttede umiddelbart derefter til København, og hendes første musikalske inspiration kom i 6-års-alderen gennem filmen og pladen "Saturday Night Fever" med John Travolta og Bee Gees. I 80 flyttede familien til Nordjylland, og som 10-årig stod hun for første gang på scenen i en skolekomedie. Da hun kom i gymnasiet i 88, blev hendes interesse for musik for alvor vakt gennem en musiklærer, og hun var med i alle skolens musicals. I oktober 89 blev hun refrænsangerinde i et discoorkester med Torp som kapelmester, hvilket lagde fundamentet for Souvenirs.
I august 93 begyndte Souvenirs at indspille deres første album med Jan Sivertsen, ex-Ray-Dee-Ohh, som producer, og december 93 kom duoens første cd-single, "Han tog et nattog/Engang i Kina" (CMC), med kor af Lis Sørensen. A-siden strøg lige ind på radioernes playlister, mens "Engang i Kina", en duet mellem Bonde og Kgl. Operasanger Ole Sørensen tilsat Klaus Pindstrups violin og harmonika, antydede, at duoen var særere end som så. Den næste cd-single, "Den helt perfekte fredag" (CMC), havde knap så stor gennemslagskraft, men albummet "Souvenirs" (CMC), udsendt sidst i august 94, blev modtaget med applaus af anmelderne, og sange som "Orangejuice" og "I et sommerhus" blev små landeplager samme efterår. De fleste af albummets sange var Torp-kompositioner med tekster af Voss og Torp, om end gruppens version af Otto Francker og Thøger Olesens "Den gamle Gartner", en duet mellem Bonde og Ole Sørensen, vakte opmærksomhed. Souvenirs debuterede live på Revolution i Ålborg i Ålborg marts 94.
I løbet af 95 spillede Souvenirs med udgangspunkt i hjemmet i Suldrup i Himmerland et hav af små jobs som trio med Bonde på guitar, Torp på bas og keyboards samt Per Hot Christensen på diminutivt trommesæt. De tre medvirkede samme år på pladen "Hip ... En hyldest til Steppeulvene" (ExLibris) med deres version af "0-0-0", som længe havde været fast bestanddel af et live-repertoire, der også indeholdt Poul Borums Dylanfordanskning, "Langs hele fæstningsværket", samt en dansksproget version af Kyu Sakamotos gamle hit "Sukiyaki". Vinteren 95/96 indspillede duoen sit andet album med Stig Kreutzfeldt som producer, hvorfra den første single, "Jeg troed' du var hos Mikael" (Sony), udsendt i marts 96 under medvirken af Master Fatman, blev et stort hit. Samme måned udsendtes cd'den "Sommerfugl", hvor blandt andre perkussionisten Jacob Andersen, saxofonisten Jens Haack, strygerne Helle Sørensen og Mette Winther, fløjtenisten Tine Lilholt og en stribe korsangere medvirkede. De ti sange var primært skrevet af Torp, et par stykker dog i fællesskab med Voss. Pladen fik for alvor anmelderne til at finde superlativerne frem, hvorefter gruppen – atter med Hot på trommer – for alvor begyndte at turnere.
I januar 97 spillede Souvenirs til årets Venue Festival, og måneden efter optrådte duoen til årets Grammyuddeling, hvor den modtog en statuette i kategorien "Årets Hit" for "Jeg troed' du var hos Mikael". Gennem hele foråret umådelig koncertaktiv, i maj således del af Rockshow-karavanen, der spillede i en række af landets større byer, inklusive optræden på såvel Roskilde som Skanderborg Festival samt en række af landets mindre festivaler. Samme efterår påbegyndte Souvenirs indspilningen af det tredje album. Det forvarsledes med singlen "Jeg hader Susanne" (Sony) – med tilhørende video af instruktørparret Wikke & Rasmussen – nok den mest kontroversielle sang i gruppens karriere, men ikke desto mindre en af dens største hits. Mange kendte åbenbart sådan en Susanne! Tidens politiske korrekthed forbød tilsyneladende en popsang at beskæftige sig med negative følelser, ifølge den heftige debat Susanne-sangen udløste i medierne, hvilket dog ikke forhindrede teksten i at indgå som materiale til folkeskolernes eksamensopgaver et par år senere. Sangen formåede endvidere at stryge til tops på såvel Det Elektriske Barometer som Dansktoppen, samtidig!
"Villa Danmark" (Sony) blev indspillet vinteren 97/98 i såvel Suldrup som Stockholm, Århus, Kærby Mark og København. Producerne talte Torp selv, Michael Bruun, Mads Michelsen, Søren Madsen, Humleridderne samt den tidligere Abba-tekniker Michael B. Tretow – sidstnævnte var en drøm, der gik i opfyldelse for duoen, og at det foregik i det legendariske Polar Studie gjorde ikke euforien mindre. "Villa Danmark" udsendtes i foråret 98 og efterfulgtes af en heftig række jobs på alt fra landets mindste spillesteder til dets største festivaler – samme efterår turnerede gruppe endvidere med strygerkvartet med en synligt gravid Bonde i front. Som sædvanlig stod albummet fadder til en ordentlig røvfuld landeplager, heriblandt "Ned til mormor", "Da King blev kørt ned" og ikke mindst "Harrison Ford", et af de mest efterspurgte numre til koncerterne. Sønnen Karl kom til verden den fjerde januar 99, og parret tog sig i kølvandet herpå en velfortjent barselsorlov.
År 2000 gjorde gruppen status over syv år som hitmagere med en generøs dobbelt-cd, "De bedste Souvenirs" (Sony). Den første cd indeholdt gruppens til da tolv hits – heriblandt en genindspilning af den gamle Grand Prix-traver, "Danse i måneskin" – mens cd to nærmest udgjorde en helt ny Souvenirs-cd, med vægten lagt på lyriske ballader, stemningsmættede klange og sange af såvel Gasolin' som Johannes Møllehave. Duoen genindspillede "To stjerneskud" som duet mellem Bonde og Stig Kreutzfeldt, og "Blåbærdreng", en Torp-tekst, som med melodi af Lars H.U.G. oprindelig var at finde på sidstnævntes gennembrudsalbum, "Kysser himlen farvel" (Medley, 1987), men som egentlig stammede helt tilbage fra de glade Kliché-dage. Derudover havde Torp sat melodi til et par digte af Rabindranath Tagore (1861-1941), en indisk forfatter og filosof, ifølge Torp "Indiens Grundtvig". Tagores digte udkom i Danmark i 1910'erne og 20'erne og blandt hans kendteste værker finder man "Blomsternes bevogter" og "Gitanjali". Det var dog ikke første gang, at Souvenirs trak på Tagore – på debutpladen er "Engblomst, jorden" ligeledes en Tagore-tekst.
I april 2001 vendte Souvenirs tilbage med et splinternyt album, der forvarsledes med singleudspillet "Mænd mænd mænd" (Sony), som radiostationerne sædvanen tro tog til sig. Albummet hed "Ude på landet" (Sony), det blev indspillet i Himmerland og Dreamland og produceret af Torp i samarbejde med producerkometen Thomas Li. Her tilførte gruppen sit popudtryk et strejf af det folkemusikalske og pladen var på mange måder det mest afvekslende og helstøbte udspil fra Souvenirs' hånd. Ikke mindst duetten med legendariske C.V. Jørgensen på titelnummeret vakte opsigt, og som sædvanlig turede gruppen land og rige heftigt i kølvandet på udgivelsen, nu med en kvintet bestående af Bonde på vokal og guitar, Torp på elguitar, Gitte K, kor og tangenter, Signe Wang Carlsen, bas og kor og Thomas Vadmann på trommer.
Efter en koncert i 2002 kontaktedes duoen af cirkusdirektøren Ejner Trie, som udviste interesse for at få den med i sit omrejsende Cirkus Charlie allerede året efter. Da Bonde på daværende tidspunkt var gravid med parrets andet barn, datteren Johanne, der fødtes fjerde november samme år, skulle samarbejdet dog først blive en realitet i sæsonen 2004, hvor gruppen inspireret af det kommende samarbejde udsendte albummet "Cirkus" på sit eget pladeselskab, kaldet Horsdal. Af mange regnet for gruppens måske fineste langspiller modtog den året efter en Grammy i kategorien Årets Dansktopudgivelse. I sæsonen marts-september 04 rejste parret og dets to små børn så Danmark rundt med Cirkus Charlie. Torp leverede i samklang med en polsk musiker levende lydspor til forestillingen, mens Bonde gav den som hvid klovn i showets første halvdel, hvori sangen "Blomster" optrådte som sketch. I anden afdeling forvandledes Bonde til cirkusprinsesse og her benyttedes sangene "God vind og farvel" og ikke mindst hittet "Honningbi", sidstnævnte som den store finale med livet på et arabisk marked som tema. Finalenummeret blev endvidere koreograferet af Bonde.
I 2005 besluttede parret at tage endnu en sæson med Cirkus Charlie og til lejligheden udsendtes ep'en "Bongo Bongo" (Horsdal), på hvis titelnummer rapperen Al Agami medvirkede. Der blev sammesteds plads til en del af den instrumentalmusik, Torp havde komponeret til forestillingen og som han denne sæson spillede i selskab med et polsk danseorkester. Igen gav Bonde den som cirkusprinsesse og den store finale drejede denne sæson om titelnummeret fra ep'en, dette år med afrikansk tema.Parret knyttede forbindelse til klovnen Gugge (Niels Thorbjørn Sørensen) og da samarbejdet med Cirkus Charlie ophørte, undfangedes ideen til showet "Chr. 4's elskerinder", der henover sommeren 2006 opførtes på Nørlund Slot. Baggrunden for historien er, at Christian den fjerde fandt sin tilkommende, Kirsten Munk, på Nørlund Slot, og i det hele taget holdt til på egnen i den periode. Kirsten Munk blev senere anklaget for at have været ham utro, og forvist til Boller (sic). Udover et til lejligheden sammensat orkester deltog stripperen Alice Oppelstrup (kendt fra "Banjos Likørstue") samt komikerparret Kofoed & Netterstrøm i løjerne. Musikken havde strejf af barok, men formen var varietéens, dvs. gøgl og narrestreger, sang og musik og letpåklædte kvinder samt et par velkoreograferede dansenumre. En del af musikken fra forestillingen udsendtes på ep'en "Chr. 4's elskerinder" (Horsdal).
Forestillingen blev i 2007 til "Chr. XII & Pigerne fra Mars", der foregik i en futuristisk ramme, hvorfor duoen støvede det klassiske Kliché-nummer, "Bravo Charlie", af til lejligheden. Duoen var året efter initiativtagere til et Sommershow på Nordkraft i Aalborg; det opførtes godt nok i byggerod, hvilket dog kun øgede dets gennemslagskraft. I 2009 blev komikeren Tommy Kentner en del af Sommershowet sammesteds, hvad der var med til at ændre dets karakter fra det anarkistisk løsslupne til det mere strømlinede. Det blev den foreløbigt sidste varieté-sæson for Souvenirs.
Efter seks års pause fra såvel den etablerede pladebranche som koncertkredsløbet besluttede Souvenirs sig i 2008 at gøre comeback begge steder. Dette skete ved hjælp af albummet "Rækkehuse på Mars" (RecArt), hvorfra sangen "Firehjulstrækker" blev et hit. Også duetten med Allan Olsen, "Hans og Prinsessen" blev godt modtaget. I denne ombæring valgte gruppen at gå rockvejen, hvorfor Bonde begyndte at spille elektrisk guitar og Torp elbas, vocoder og fodstringer. Derudover bestod backingen af elguitaristen Jens Varmløse og trommeslager Jens Axelsen og med denne besætning turede gruppen de næste par år land og rige rundt. Sideløbende turnerede gruppen som trio med violinisten Klaus Pindstrup og her udfoldede Bonde stille og roligt sine evner som humoristisk anlagt historiefortæller. I sidste ende følte Souvenirs sig bedst tilpas med trioformen og i 2011 opløstes rockversionen af orkesteret.
"Livet er skrøbeligt. Døden holder prikkerunde i min omgangskreds for tiden, og det kan ikke undgås at man kommer til at fundere lidt over, hvor vi skal hen. Og om vi kommer igen. Det er banale spørgsmål. På "Hinterland" har vi forsøgt at kigge lidt dybere ned i brønden". Ordene er Nils Torps og de faldt i forbindelse med lanceringen af albummet "Hinterland" (RecArt) i 2010. Traditionen tro indeholdt pladen et solidt hit i form af sangen "I en stjålen folkevogn", men ellers blev der plads til nye og eftertænksomme sider af duoen, som her tacklede nogle af livets store spørgsmål. Uden at sætte hverken det finurlige eller det iørefaldende over styr skabte gruppen med "Hinterland" hvad musikbladet Gaffa kaldte dens "smukkeste album".Souvenirs har gennem en 20 år lang karriere formået at holde sig fri af kreativt dødvande ved hele tiden af forny sig og relancere sit udtryk i anderledes og ofte utraditionelle sammenhænge. Og så har den dynamiske duo hele vejen igennem bibeholdt en imponerende koncertaktivitet. Dette uddrag af en anmeldelse fra Holbæk Amts Venstreblad giver et godt indtryk af gruppens egenartede stil og unikke nærvær: "Lige så inciterende og charmerende Sofie Bonde sang, lige så vel spillede Nils Torp sin guitar og Klaus Pindstrup sin violin. Behageligt, lyst, dybt og inviterende drejede Sofie Bonde sin sang rundt imellem tilskuerne. Aede dem musikalsk på kinderne og fik dem til at klaske sig på lårene af grin."
DIVERSE: Efteråret 96 medvirkede duoen på "Dejlig er Haven" (CMC), en række tonesætninger af Johannes Møllehave-tekster, hvortil den bidrog med sangen om "Abraham og Isak". Samme år bidrog Souvenirs med sangen "En pige gik i enge" til "Hej Frede" (Sony), et opsamlingsalbum, hvor en række af vores fremmeste kunstnere hver især gav deres bud på moderne versioner af klassiske børnesange. I maj 97 medvirkede duoen på DSBs 150-års jubilæumsudgivelse "Gå ikke over sporet" (Ud & Se/Sony) med en fortolkning af Gasolins "Gare du Nord". Souvenirs medvirkede i 1998 på Per og Lars Lilholts "Next Stop Svabonius (1700-tals dansemusik i Danmark)" (Folk og Musik). I 2001 udsendte CMC den Anne Dorte Michelsen-redigerede antologi, "En kvindes hjerte", hvorpå "Han tog et nattog" inkluderedes.
I 2011 udkom "De samlede klichéer" (Medley), en remastering af bla. "Okay Okay Boys", som lyder væsentligt bedre end den gamle cd-udgave. Souvenirs' første album fik på lignende vis en masterering, som forbedrede lyden drastisk, og bragte nye aspekter frem i de gamle indspilninger "Souve9rs" version 2.0 (EMI download.)Sofie Bonde spillede Moster Helga i Wikke & Rasmussens børnefilm, "Hannibal og Jerry" (1997), hvortil Souvenirs også leverede titelsangen. Til DR1's tv-animationserie "Mira og Marie" (2003) komponerede Bonde musikken. Serien er i 13 små afsnit, og har været vist på tv i de nordiske lande samt Tyskland m.fl.
Bonde har danset en stor del af sit liv, startende med jazz-ballet i 80'erne, Modern Ballet og Contemporary i 90'erne, Bollywood dance i 00'erne, og har i flere omgange undervist egnens børn i "Popdance" og damerne i "fitness".
Hun booker desuden Souvenirs' jobs og sørger for alt det praktiske i den forbindelse.Nils Torp har gennem hele sin karriere sideløbende beskæftiget sig med folkemusikken fra Himmerland. Og som cellist med kammermusik. Pt. i en kvartet med Jacob Mygind, Klaus Pindstrup, og Per Lilholt hvor der spilles rokokomusik: Krommer, Stamitz, Crusell o.lign.
Torp grundlagde og ledede Trængstrup-operaen i 91, som i det lokale forsamlingshus opførte en dødsmesse, baseret på Faurés Requiem, og året efter opførtes sammesteds Monteverdis balletopera "De utaknemmeliges Bal".
Han har endvidere komponeret musik til tv, film og teater, bl.a. "Kong Ubu" og Bertolt Brechts "Baal". Efteråret 97 producerede han cd-singlen "2 sange" med københavnerkvintetten Strejfer.
Nils Torp modtog DJBFA's hæderspris i 1997 og for sin part i Kliché-eventyret en Pionerpris fra De Danske Musikkritikere til Steppulve-uddelingen i 2006. Kliché er endvidere er optaget i kultur-kanonen.
Nils Torp har ned gennem årene arbejdet sammen med folk som Lars H.U.G., Steffen Brandt, C.V. Jørgensen, Peter Belli, Lars Lilholt, John Tchicai, Laid Back, Nanna Lüders, Master Fatman, Lis Sørensen, Al Agami, Wikke & Rasmussen, Klondyke, Den ny Radiotrio, Klaus Lynggaard, Allan Olsen, Anne Dorte Michelsen, Klaus Pindstrup, Jacob Haugaard, Tommy Kenter, Pia Juul, Stig Dalager, Jacob Mygind og Lone Hørslev.
(Fra Politikens Dansk Rock 1956-97, side 422-423. Hovedredaktør: Torben Bille. Med venlig tilladelse fra Politikens Forlag). Opdateret april 2013 af Klaus Lynggaard.